Friday 29 July 2016

HOW TO: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤA FLATBREADS (ΠΙΤΕΣ)


     Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τις τελευταίες ημέρες έχω μια ακατάπαυστη επιθυμία για φαγητό. Δεν είναι καθόλου περίεργο για εμένα, όμως, συνήθως καταφέρνω να μην το παρακάνω. Είμαι από τους ανθρώπους που μόλις κάνουν το πρώτο βήμα προς την αμαρτία, το πάνε μέχρι το τέλος. Μέσα σε αυτή τη λιγούρα των ημερών που πέρασαν αποφάσισα να μάθω να φτιάχνω χειροποίητες πιτούλες ή αλλιώς flatbreads, σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στα σουβλάκια. Είναι πολύ διαφορετική η αίσθηση του αγοραστού με εκείνο που έχεις φτιάξει μόνος σου. Και αυτές οι χειροποίητες πίτες ήταν πραγματική έκπληξη.
     Το όμορφο αυτής της συνταγής και γενικότερα όταν τις φτιάχνεις μόνος σου είναι ότι μπορείς να ελέγξεις το μέγεθος και το πάχος της πίτας, ενώ επιπλέον μόλις τις ψήσεις μπορείς απευθείας να τις απολαύσεις ζεστές, καθώς είναι πιο αφράτες. Υπάρχουν αρκετές συνταγές και παραλλαγές για να φτιάξετε αυτές τις πίτες, αλλά η αλήθεια είναι πως αν πρέπει να κάνετε ολόκληρη προετοιμασία σαν να ζυμώνετε ψωμί, όταν θα έχετε οργανώσει ημέρα ή βραδιά ψησίματος στην αυλή/μπαλκόνι πιθανώς να βαρεθείτε. Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω είναι του λατρεμένου Jamie Oliver και απαιτεί δύο μόνο βασικά υλικά (και αλάτι εάν θέλετε). Πόσο συναρπαστικό είναι αυτό; Και εγώ στην αρχή δεν το πίστευα πως με μόνο αυτά τα υλικά θα γίνονταν αυτές οι πίτες χωρίς να είναι μια απόλυτη απογοήτευση. Τελικά, όμως, ο Jamie ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει και τα flatbreads βγήκαν απίστευτα. Ήταν τόσο τέλεια που εμπνεύστηκα μια συνταγή με σος γιαουρτιού και λαχανικά που θα σας δείξω στο επόμενο ποστ.


Χειροποίητα Flatbreads ή πίτες (συνταγή από τον Jamie Oliver)

υλικά (για 12 μικρά flatbreads ή 6 μεγάλα)

350γρ αλεύρι
350γρ γιούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι baking powder
λίγο αλάτι
τηγάνι για γκριλ

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε μαζί όλα τα υλικά με μια κουτάλα. Όταν σφίξουν αρκετά μεταξύ τους, με τα χέρια σας αρχίστε να πλάθετε τη ζύμη μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαφριά ζύμη. Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε αρκετά γιατί δεν πρόκειται για ψωμί.
2. Σχηματίστε μια μικρή μπάλα και μεταφέρετέ την σε λεία επιφάνεια που θα έχετε αλευρώσει ελαφριά. Κόψτε τη ζύμη στη μέση. Από κάθε μισό κομμάτι πλάστε 6 μπάλες σε μέγεθος μπάλας του γκολφ ή 3 μπάλες εάν θέλετε να φτιάξετε μεγάλες πίτες. 
3. Μόλις πλάσετε όλες τις μπάλες σας πάρτε μια μπάλα και πιέστε με την παλάμη σας την μπάλα ώστε να γίνει λεία και με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη απλώστε τη ζύμη σε μικρό κυκλικό σχήμα. Κάντε το ίδιο για όσες μπάλες έχουν μείνει. Τέλος, με ένα μαχαίρι κάντε μικρές παράλληλες χαρακιές κατά μήκος της πίτας αποφεύγοντας περιμετρικά τις άκρες.
4. Θερμάνετε ένα τηγάνι για γκριλ καλά και ψήστε τις πίτες σε δυνατή φωτιά φροντίζοντας να μην σας αρπάξουν. Μόλις περάσουν 1-2 λεπτά μπορείτε να σηκώσετε ελαφριά την πίτα για να δείτε εάν έχει ψηθεί. Γυρίστε από την άλλη πλευρά και ψήστε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει η ζύμη ή να έχουν σχηματιστεί μικρά βουναλάκια αέρα.
5. Μπορείτε να τις λαδώσετε ελαφρά αφού ψηθούν και να τις αλατοπιπερώσετε για άμεση κατανάλωση.


No comments :

Post a Comment